Nieuws

24/12/2019

Kroniek Hans Burgman

Hans, de grondlegger van het Pandipieri project, schrijft maandelijks een brief de zogenaamde kroniek. Klik op Kroniek... Lees meer >>

10/12/2019

OMA project nieuwe folder

Er is een nieuwe folder gemaakt over het OMA project. In het OMA-project krijgt elk oma-gezin een... Lees meer >>

06/12/2019

Nieuwsbrief Vrienden van Pandipieri

Hier vindt u de 2de nieuwsbrief 2019 van De Vrienden van Pandipieri. Lees meer >>


Print

Wat doen kinderen in Bergeijk en Kisumu na schooltijd?

Op 31 mei hebben we met drie afgevaardigden van de werkgroep Bergeijk-Kisumu weer een bezoek gebracht aan de St. Jozefschool. Ditmaal kozen we als thema 'na school ga ik….' Het werd een plezierige ochtend, want in je vrije tijd doe je natuurlijk zo veel mogelijk leuke dingen en die brachten we meteen in de praktijk. Eerst eens vergelijken en opnoemen wat Bergeijkse kinderen thuis graag doen. Ja hoor, t v kijken en computerspelletjes scoorden hoog. Maar gelukkig werd er ook gesport en gespeeld. Prachtig speelgoed hebben Nederlandse kinderen in overvloed. In Kisumu is dat heel anders. We toonden een filmpje om dat te illustreren. In Afrika krijgen kinderen thuis een taak. In de sloppenwijken hebben mensen zelf geen kraan en om water te krijgen moet dat in emmers gehaald worden bij een put of een pomp. Jonge kinderen leren dat al vroeg en zijn er heel handig in. Sommigen kunnen zelfs een volle emmer op hun hoofd zetten en zonder knoeien naar huis dragen! Meisjes helpen vaak met het wassen van kleding. Grotere kinderen passen op kleine kinderen. Er moet ook maïs fijngestampt worden voor de maaltijd. Allemaal karweitjes om thuis een handje te helpen en kinderen vinden dat heel gewoon en doen hun taak meestal met plezier. 

Maar er wordt ook veel gespeeld in Kisumu. Als je geen speelgoed kunt kopen, ga je het zelf maken en zo'n zelf geknutseld autootje of poppetje geeft dubbel plezier. We hadden speelgoed meegebracht, samengesteld van afvalmateriaal. De Bergeijkenaartjes vonden het prachtig en kregen zin om zelf ook zoiets te fabriceren. Jongens uit de sloppenwijken in Kisumu voetballen net zo graag als jongens overal ter wereld. Bij gebrek aan een echte bal, maken ze er zelf één van een prop krantenpapier, een op straat gevonden plastic tas er omheen, vastgehouden door touw of repen rubber van een binnenband. Je hebt dan weer een uurlang de grootste pret en als ie kapot is, maak je gewoon weer een 'nieuwe' bal. We lieten een foto zien waarop grote jongens speelden aan een snookertafel die ze gemaakt hadden van leem en koeienpoep, zoals de wanden van hun hutten. Een heleboel Bergeijkse vingertjes begonnen te jeuken om ook zo'n spel te maken, maar dan liever van klei. 

Dan was er nog de 'slippertjesdans', want zingen, klappen, dansen zijn ook liefhebberijen van Afrikaanse kinderen. Je hebt er niets voor nodig dan de teenslippertjes die je aanhebt. Op het filmpje zag je hoeveel plezier je kunt hebben als je je slippertjes op het juiste moment kunt uitgooien en later weer uitzoekt uit een berg kleurige exemplaren in het midden van de kring. Je kunt het eindeloos herhalen. We speelden het in de schoolklassen en de pret was even groot als in Kisumu. 

Een kleuter uit groep 2 vroeg of die kinderen uit Kisumu niet een keer naar Bergeijk konden komen om samen te spelen. Hè, als dat eens zou kunnen!
Het werd een leuke en inspirerende ochtend waarbij Bergeijkse kinderen zich probeerden voor te stellen hoe je zonder gekocht speelgoed toch heel veel plezier kunt hebben. Ook een typerende opmerking van een leerling: ' Die kinderen zijn erg arm, maar ze lachen toch heel veel!' Dit vat prachtig samen wat we wilden meegeven. Maar om goed onderwijs te krijgen, moet er geld zijn. Ook dit begrijpen de kinderen van de St. Jozefschool en daar helpen ze graag een handje aan mee.
Bij de nabespreking met enkele leerkrachten van de school, bleek iedereen heel positief over onze bezoeken aan de diverse groepen. Onze contacten willen we dus wederzijds graag voortzetten. Dat zal al gebeuren op de Afrikadag van 2 september a.s. als de St. Jozefschool een paar leuke kinderactiviteiten zal organiseren.

Over de Afrikadag zullen we u te zijner tijd uitgebreid informeren. 

Er is ook een delegatie van onze werkgroep op bezoek geweest bij de Opendag van de Derde Wereld Werkplaats in Teteringen. Hier worden diverse afgeschreven artikelen aangeboden voor het goede doel. Ze worden gedemonteerd, gecontroleerd en gerepareerd door een grote groep vrijwilligers. Zonodig worden onderdelen vervangen. Dat gebeurt met fietsen, brei- en naaimachines, computers, enz. Mensen met een smalle beurs kunnen hier iets kopen, maar de meeste artikelen worden verpakt en gaan in grote containers op transport, vooral naar landen in Afrika. Ze beschikken over de deskundigheid om een en ander te realiseren. Er heeft ook kennisoverdracht plaats in Afrika, o.a. in Kisumu. In de school die we daar met financiële hulp uit Bergeijk hebben gebouwd, zijn ook trainingscursussen gegeven door medewerkers uit Teteringen.
De Derde Wereld Werkplaats in Teteringen brengt in praktijk: globalisering, gebaseerd op humaniteit, solidariteit, duurzaamheid en vakkundigheid. Tools to work, gereedschap dat werkt, hier èn daar. De samenwerking en wederzijdse sympathie omdat we aan dezelfde idealen werken, zijn ook hier in Teteringen bezegeld. 

Werkgroep Bergeijk-Kisumu en de St. Josefschool wensen u een mooie zomer!