Nieuws

11/01/2022

Kroniek Hans Burgman

Hans, de grondlegger van het Pandipieri project, schrijft regelmatig een brief de zogenaamde kroniek. Klik op Kroniek... Lees meer >>

26/06/2020

Nieuwsbrief Vrienden van Pandipieri

Hier vindt u de nieuwsbrief 2020 van De Vrienden van Pandipieri met o.a. een update over het Corona virus in... Lees meer >>

10/12/2019

OMA project nieuwe folder

Er is een nieuwe folder gemaakt over het OMA project. In het OMA-project krijgt elk oma-gezin een... Lees meer >>


Kalender

Print

Kroniek Hans Burgman

11 januari 2022
Hans, de grondlegger van het Pandipieri project, schrijft regelmatig een brief de zogenaamde kroniek. Klik op Kroniek om naar de site te gaan waar meerdere kronieken te vinden zijn. Of lees direct zijn laatste brief hieronder.
Kroniek

Kroniek 19
Beste Vrienden, 10 Januari 2021

Aan de velen van jullie die mij ter gelegenheid van mijn verjaardag en de komst van het nieuwe jaar bedolven hebben onder goede wensen, mijn hartelijke dank. Ook wens ik jullie allemaal snel nog even een zalig, gelukkig en gezegend Nieuwjaar. In mijn vroegste jeugd in Hengelo kon men uit de Nieuwjaarswens afleiden tot welke kerk iemand behoorde. De katholieken zeiden "Zalig Nieuwjaar", de strenge protestanten "Veel Heil en Zegen" en de anderen zeiden "Gelukkig Nieuwjaar". Jullie mogen kiezen.

2020 Was een veel bewogen jaar. In de media werd het Kerstkindje vervangen door de Kerstman. Waarschijnlijk past de Kerstman beter in de economie. En het zou best kunnen dat er nu een generatie opkomt die niets meer weet over Jezus. 's Mensen onwetendheid verrast nu en dan. Deze week werd ik meermalen verrast door het programma van de Slimste Mens: slimmen wisten niet waar de Andes lag, waar Gibraltar lag en waar de PyreneeŽn lagen.

De beeldenwereld verschoof, niet alleen op het religieuze vlak, maar ook op het seksuele. Ik zag een dame op TV een vurig betoog houden dat meisjes zich niet langer moesten schamen voor hun seksorganen. Er is toch niks fout met een vagina! Om haar betoog kracht bij te zetten speelde ze met afbeeldingen en foto's van vagina's. Maar wat ze blijkbaar niet door had, was dat als een meisje dan ergens een man ontmoette die haar uitnodigde om leuk haar mooie vagina te laten zien, dat hij dan voor een paar jaar de bak in zou gaan vanwege seksueel wangedrag. De woordenwereld veranderde ook. Seksuele woorden als kut en fuk verloren hun taboe-karakter. Door deze woorden vrijelijk te gebruiken presenteert men zich nu als een ruimdenkend persoon. Maar geen van deze ruimdenkers schijnt te merken dat deze nieuwigheid gebouwd is op minachting van seks. Ik heb trouwens het gevoel dat veel influencers niet zien dat "verbergen" een belangrijk onderdeel is van het erotische spel, misschien wel het belangrijkste.

Het zij mij als twee en negentigjarige vergeven om een boom op te zetten over seksualiteit; maar ik laat me wel graag gelden op het godsdienstige toneel. Soms lukt het me om nieuwe beelden te gebruiken. Jarenlang heb ik in Kisumu de mensen verteld dat de Heilige Geest leek op elektriciteit. Je kunt wel zonder, maar als je het in je huis aanlegt kun je er wonderlijke dingen mee doen; dankzij stopcontacten, waar sacramenten dan weer op lijken. Iedereen snapte het. Als ik vandaag de dag publiek had zou ik ze vertellen dat de ongerechtigheid waar onze wereld in gevangen zit, lijkt op het coronavirus, en dat we het kunnen bestrijden door Jezus Christus in te schakelen als vaccine. Hier is iets interessants. "Vaccine" komt van vacca, koe. Infecteer een koe; deze produceert antistof; deze wordt verzameld en toegediend in mensen. Hoe komen we aan het godsdienstige vaccine? De meest toegewijde volgelingen van Jezus stellen zich, in navolging van Jezus, beschikbaar om als koe te dienen. Zij moeten zich laten infecteren door een kleine dosis van een grote wereldse ziekte. Dan zal de Geest van Jezus antistoffen in hen produceren waarmee ze andere mensen kunnen helpen tegen de tijd dat die ook geÔnfecteerd worden. Deze leerlingen moeten zich dus niet terugtrekken uit het bedreigde gebied, maar zich juist in de gevarenzone begeven voordat iedereen besmet raakt. Dit is een riskante onderneming waardoor een leerling wel eens overboord zou kunnen raken. Maar ik ben er zeker van dat dit de methode van Jezus zelf was. Het heeft hem toen wel zijn leven gekost. Zodoende weet hij dat hij ons vangnet moet zijn. En wij moeten elkanders vangnet zijn.

Tot slot wens ik jullie allemaal een mooi en spannend 2021 toe; en mogen jullie bij elke moeilijkheid een goed vangnet onder je hebben.

Hans Burgman